Kedvezményezett neve: FQ Plusz Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Napelemes rendszer kiépítése az FQ Plusz Kft-nél
Szerződött támogatás összege: 3 000 000 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100,00 %
Projektazonosító száma: GINOP-4.1.3-19-2019-00351


Projekt tartalmának bemutatása: 2007. októberében nyitottuk meg üzemünket, melynek
tevékenysége elsősorban légcsatornák, és szellőzőelemek gyártására irányul. A képzett és tapasztalt
munkatársak megbízható munkájának köszönhetően dinamikusan fejlődő vállalkozásnak vallhatjuk
magunkat. Jellemzően a nagy beruházások beszállítói vagyunk, de több esetben oldottunk már meg
kisebb egyedi igényekkel kapcsolatos felkéréseket is.
A fejlesztés keretében 60 db CSUN CSUN polikristályos 60 cellás napelem került kiépítésre,
optimális alacsony besugárzás melletti teljesítményüknek köszönhetően, még alacsony fényerő
mellett is hatékonyan alakítják azt át elektromos árammá. GROWATT 30000-TL3S web
inverter az internetre való csatlakozással, valamint más gyártók komponenseinek egyszerű
integrálása miatt az egyik legkommunikatívabb eszköz, ami a rendszer működését szolgálja. A
fejlesztés eredményeként az adott megvalósítási helyen 79,36 %-ban váltja ki a napelem által termelt
áram a hálózatit.


Projekt tényleges befejezésének dátuma: 2020.12.31

A kedvezményezett neve:   FQ Plusz Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Az FQ Plusz Kft. versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén

A szerződött támogatás összege: 29 937 625 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 50 %

A megvalósított tevékenység 2 célterülethez is kapcsolódik. Egyrészről a jelenlegi tevékenységhez kapcsolódó lényegesen módosított, vagy jobb minőségű termék jött létre. Cégünk egyik stratégia partnere egy franciaországi légtechnikai elemeket gyártó és szerelő cég, mely kapcsolat 2011. óta folyamatosan működik és dinamikusan fejlődik. A további fejlődésben gátat szabott a korábbi technológiánk, mivel termékeinket kizárólag az alacsonyabb technológiai követelményeknek megfelelő területeken tudták felhasználni. Partnerünk jelezte, amennyiben a kívánt tömörségi osztályt teljesíteni tudjuk, újabb munkákba tud bevonni minket, és hosszútávon számít az együttműködésre ezeken az új munkákon is, hasonlóan az eddigiekhez. A légcsatorna rendszereket tömörségi osztályokba sorolják, ez alapján határozzák meg a különböző „minőségű” légcsatornákat. Ma hazánkban a korcolt kivitelű légtechnikai termékek osztályában A, B, és C tömörségű légcsatornákat hoznak forgalomba. Ezen kívül hegesztett kivitelben is készülhetnek légcsatornák. Ezen légcsatornák tömítettsége eredendően jobb minőségű, mint korcolt társaié, de a gyártás hatékonysága messze elmarad a korcolt technológiáétól. Az „A”minőség gyakorlatilag kiszorult az építőipari piacról napjainkra, ezek főként az elavult technológiával gyártott, mindenféle tömítettséget mellőző légcsatornák csoportja volt. Helyüket jellemzően a „B” minőség vette át. Itt már egységesítve vannak a használatban lévő keretanyagok, szabványok határozzák meg azok méreteit, rögzítési módját. Ezen szabványok kitérnek a különböző oldalszélességnél használatos lemezvastagságokra, merevítési eljárásokra, valamint a tömítettséget is meghatározzák. Ezeket főként úgynevezett „komfort” szellőzések kivitelezésénél használják, ahol a cél mindösszesen annyi, hogy az elhasznált levegőt friss előfűtött, vagy előhűtött (évszaktól függően) levegőre

cseréljük, ezzel javítva a bent tartózkodók komfort érzetét. A közelmúltban és napjainkban tervezett épületekbe azonban a 3. és most elért osztályba sorolható termékeket tervezik főként, ezek pedig a „C” légtömörségű légtechnikai rendszerek. Ennek az az oka, hogy az elmúlt években azonban egyre nagyobb szerepet kap az energiahatékonyság, és ezzel együtt megjelent az igény beruházói- építtetői oldalról egy magasabb tömörségi osztály bevezetésére. Ennek lényege, hogy a rendszer a lehető legkisebb nyomásveszteség mellett működik, mert megakadályozzuk a levegő kijutását a hálózatból. Ennek módja, hogy a légcsatorna összes olyan pontját, ahol levegő juthat ki, tömítéssel látjuk el. A légtechnikai idomokon a következő pontokon tud levegő távozni és nyomásveszteség kialakulni:

  • légcsatornák korcainál
  • keret és légcsatorna találkozásánál
  • a keret és sarkok találkozásánál.

Az első pontban meghatározott rész kiküszöbölésére cégünk már vásárolt egy úgynevezett injektáló berendezést a meglévő korcoló gépünkre, amit egyenes légcsatorna gyártásnál használunk.

Ez önmagában azonban még nem volt elegendő ahhoz, hogy rendszerszinten elérjük a kívánt eredményt, ezért volt szükségünk a pályázatban megvásárolni kívánt gépre. A lézervágó berendezés az idomok kontúrjait századmilliméter pontosan vágja ki a tábla lemezből, szemben a kézi rezgőollós technológiával, amivel korábban dolgoztunk. Ez utóbbinál jellemzően 1-2 mm tűréshatár megengedett az előírások szerint is.

Termékeink természetesen megfeleltek az előírt követelményeknek így is, de ez a technológiai eljárás nem tette lehetővé, hogy az elemek összeállítása után a kívánt tömörségi osztály jellemzőit megközelítsük, ugyanis az un. korcoknál a lemezek nem illeszkedtek tökéletesen (vágási pontosság miatt), és ott a levegő távozni tudott a rendszerből.

Cégünk tehát korábban „B” légtömörségű osztályba sorolt légcsatorna előállítására volt képes, amivel a piacon elérhető munkák egyre nagyobb hányadából szorultunk ki. A megvásárolt eszközzel cégünk a korábbi kapacitását cca 20%-kal növelte, továbbá képessé vált az előzőekben körülírt „C” légtömörségű termékek előállítására. Ebből adódóan részben a belföldi, részben az export beszállítási lehetőségeink is jelentősen szélesedtek.

Ezentúl vevőinknek egy komfortos megoldást tudunk nyújtani azzal, hogy mindkét („B” és „C”) tömörségi osztályba sorolt terméket egy szállítótól, egy rendelésállományon belül tudják kezelni, és ezzel rengeteg adminisztrációs tehertől szabadulnak meg. De legalább ennyire fontos, ha nem fontosabb Felhíváshoz kapcsolódó cél volt, hogy a korábbi tevékenységünkhöz kapcsolódóan hatékonyabb munkavégzés várható, illetve új vagy jelentős mértékben javított termelési módszer alkalmazása jött létre.

Az innovatív technológia implementálása révén minimum 20 % eredmény-, és hatékonyság növelés valósult meg az alapanyag-felhasználás csökkentésén keresztül. Ez komolyan javítja versenypiaci helyzetünket, amivel a fenntartható fejlődés megvalósítható közép-, és hosszútávon cégünk számára.

a projekt befejezési dátuma: 2019.04.24.
projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2018-02555

A kedvezményezett neve:   FQ Plusz Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Az FQ Plusz Kft kapacitásbővítő beruházása

A szerződött támogatás összege: 27 665 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 50 %

 

Projektünk nem igényelt előzetes terveket, jelentősebb tervezést. Természetesen előzetesen igényfelmérést, piackutatást végeztünk vevőinknél mi az, ami leginkább szolgálná az ő elégedettségüket. Különös hangsúlyt fektettünk azokra az irányokra, ahol lehetőséget láttunk hazai piaci pozíciónk megerősítésére. Az így elkészült beruházási terv alapján kértük be a légcsatorna keretgyártó és daraboló gépre és a targoncára a három darab árajánlatot és választottuk ki ezek közül a legkedvezőbbet. A szerződéskötést követően megrendeltük a gépeket. A gépek helye adott volt a  jelenlegi telephelyünkön. A megvásárolt eszköz a következőképpen működik: egy program segítségével a gép sorba rendezi a napi gyártásban lévő légcsatornák keretanyagait, és a gépre felhelyezett horganyzott lemeztekercsből legyártja a kívánt méretű (20-as, vagy 30-as) keretanyagot, és rögtön a kívánt méretre is darabolja. Ebben az esetben a keret mindkét vége sorja- és roncsolásmentes. Ebből adódóan a légcsatornára történő applikálás is sokkal gyorsabb, hatékonyabb. A gépsor részei a következő: Lefejtő – 2 darab: a lefejtő egy oldalas, fékezett, mechanikusan meghosszabbított és 480-650 mm belső átmérőjű tekercs lefejtésére alkalmas. Maximális betöltési kapacitása 1000kg, maximális lemez szélesség 250 mm. A befogó pofák szélességét egy a lefejtő közepén elhelyezett csavarral lehet szabályozni. Kétoldalas megmunkáló sor: a kétoldalas megmunkáló görgősor horizontális csapágyazással van ellátva, mely biztosítja a görgők fix helyzetét. Ezen görgősor kenését központi olajozás látja el. Megmunkáló eszköz készlet: a szerszámgéphez két szett görgősor tartozik. Az egyik a 20mm, a másik a 30mm keretanyag gyártására alkalmas. A görgősorok a gép két oldalán kerültek elhelyezésre, ezzel lehetővé téve a gyors átállást a méretek között. Egyenesítő fej: a megmunkáló görgősor után két egyenesítő fejegység biztosítja a késztermék felületének hullámmentes minőségét. Vágó szerszám: az elkészült termékek a kívánt hosszban történő darabolásáról a hidraulikus vágó eszköz gondoskodik, mely garantálja a sorjamentes lezárásokat. Keretleszedő csúszkák: a kész keretek leszedésére szolgáló egység, a vágó eszköz után van elhelyezve. Embléma jelölő készlet: a gyártó emblémájának a készterméken történő megjelenéséről gondoskodik. Irányítórendszer: a központi meghajtásról egy NORD elektromos motor gondoskodik, közlőmű segítségével meghajtva a tengelysort. A gyártáshoz szükséges beállításokat a megmunkáló sor felett található LCD vezérlőegységen lehet beállítani. A gép működtethető manuális, és automata üzemmódban is. Anyagmozgatásunk rendkívül körülményes a régi, kis teljesítményű targoncával. Nélkülözhetetlenné vált emellé egy új, környezetbarát, nagyobb teljesítményű targonca beszerzése, mely 3 t terhelhetőség és 3,3 m emelőmagasságú duplex szabadkilátású oszlopos kivitelű.

Műszaki-szakmai eredményünk nem számszerűsíthető jelentőségei közé sorolhatjuk piaci pozícióink erősödését, melyet jelen fejlesztésünknek köszönhetünk. Tovább bővültek a hazai piacon történő megjelenési lehetőségeink. A másik nagy előnye a keretgyártó-daraboló gép beszerzésének, hogy cégünk megjelent a légcsatorna gyártók piacán, mint beszállító, hisz a versenytársainkat ki tudjuk szolgálni keretanyaggal. Nagy szériás megrendeléseknél akár méretre gyártva vásárolhatnak tőlünk, ami páratlan jelenleg a piacon. Ezenkívül előny még a beszállítói piacon, hogy szemben a jelenlegi külföldi beszállítóknál megszokott 2-3 hetes szállítási határidővel szemben, mi a leendő partnereinket 2-3 nap alatt tudjuk kiszolgálni. Így optimalizálni tudják a raktárkészletüket ebből az anyagból, és a hirtelen érkező extrém megrendeléseket is ki tudják szolgálni határidőn belül. Munkavállalóink a legmodernebb, munkabiztonsági szempontból a legújabb fejlesztésekkel ellátott gépen, kiváló körülmények között dolgozhatnak egy fejlődő, stabil pénzügyi helyzetű komoly perspektívákkal rendelkező cégben. Az új berendezés beszerzésekor kiemelten figyeltünk a hatékonyságára, energiatakarékosságára és alacsony üzemeltetési költségeire. A beszerzendő targonca motorjának kipufogógáz szennyezőanyag tartalma például minden érvényes európai norma alatt marad. Nincs a targoncában sem azbeszt, sem kadmium, sem higany.

A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2018.04.27.

A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-16-2017-00040

FQ Plusz Ipari,Kereskedelmi és Szolgáltató

Korlátolt Felelősségű Társaság

Az FQ Plusz Kft termelési kapacitásának bővítése szabad vállalkozási zónában  

A szerződött támogatás összege: 36 607 399 Ft

A támogatás mértéke:70 %

 

A project legfontosabb műszaki, szakmai eredménye a komplett lemez megmunkáló technológiai gépsor, valamint a ponthegesztő csipesz beszerzése által megvalósuló termelési kapacitásbővülés volt.

A korábbi technológiával naponta a méret, és tömörségi osztály összetételtől függően körülbelül 80-150 db légcsatornát tudtunk előállítani. Az új technológiával kevesebb human munkaerő felhasználásával készülnek a termék. Ez azt jelenti, hogy a felszabadult munkaerő a legutolsó fázisokban (keretezés, tömítés) sokkal hatékonyabban tud termelni, és számításaink szerint ezzel a módszerrel a napi kapacitás körülbelül 100-220 db-ra nőtt. További jelentős előnyhöz jutottunk a jelen fejlesztéssel kapcsolatban, hogy a nyersanyag hulladékunk minimum 50%-kal esett vissza, tekintettel arra, hogy az egyenes légcsatorna gyártásánál gyakorlatilag nem képződik hulladék, hisz a lemez tekercsből mindig az optimális terítéket vágja le az újonnan vásárolt gépsor magának. Ez éves szinten kb 15.000 kg lemez megtakarítást jelent, ami napi árfolyamon kb 3.150.000,-Ft.

Eddig is jelentős volt az export árbevételünk, azonban a kibővített gépparkkal, nagyvalószínűséggel tartósan 50% fölé fog kerülni az export árbevétel részarányunk a project befejezését követően. Cégünk állandó partnerei évek óta külföldi megrendelőink, mely partnerek szintén légtechnikai berendezések gyártásával foglalkoznak. Tekintettel a rendkívül jó kapcsolatra, többször tettünk az üzemeikben látogatást. Ezen találkozásoknak a célja a technológiai fejlesztések megvizsgálása volt.

Az évek alatt kialakult jó kapcsolatot erősíti az, hogy a technológiánk szinte teljesen megegyezik, mivel a beszerzett gépeket gyakorlatilag az Ő segítségükkel választottuk ki, támaszkodva a 35 éves gyártási tapasztalatukra.

A kialakult helyzet a partnereink szempontjából is rendkívül kedvező, mivel így már nagy projekteket akár közösen is elvállalhatunk. Amire jelen projekt beszerzést megelőzően nem volt lehetőség, mivel az eltérő technológiából adódóan, megjelenésében különböztek termékeink.

Műszaki-szakmai eredményünk nem számszerűsíthető jelentőségei közé sorolhatjuk piaci pozícióink erősödését, melyet jelen fejlesztésünknek köszönhetünk. Tovább bővülnek külpiaci megjelenési lehetőségeink, elsősorban a franciaországi piacon szeretnénk megvetni lábunkat.

Munkavállalóink a legmodernebb, munkabiztonsági szempontból a legújabb fejlesztésekkel ellátott gépeken, kiváló körülmények között dolgozhatnak egy fejlődő, stabil pénzügyi helyzetű komoly perspektívákkal rendelkező cégben. Az új berendezések beszerzésekor kiemelten figyeltünk azok hatékonyságára, energia takarékosságára és alacsony üzemeltetési költségeire.

Vállalkozásunk mindig is eredményesen működött, de a hatékonyságunk javulása révén további javulást várunk.


A projekt befejezési dátuma: 2016.09.30.

A Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-01272